PAGE EN FRANCAIS / Българска страница
       

Шепоти «Plovdiv together 2019»

Проектът „Шепоти“ на френската театрална трупа "Cie du Théâtre des Chemins" /в превод „Театър на пътеките“/ бе селектиран да бъде част от културната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 в България. 

През последните 15 години, театралната трупа „Театър на пътеките“ разработва иновативни проекти във Франция, комбиниращи различни изразни средства на живия спектакъл (изкуството на разказване на приказки, пеене, акробатика, танц), случващи се по специално подбрани маршрути сред природата с акцент върху богатството на природното наследство. През 2018 и 2019 г. „Театър на пътеките“ се впуска в европейско приключение!

Проектът „Шепоти“ е двугодишен /2018-2019г./, случващ се на територията на област Пловдив в родопските общини Куклен и Родопи, в селата Добралък и Бойково.

Трупа „Театър на пътеките“ обединява в своите произведения, пешеходни разходки сред природата и жив спектакъл. По време на тези разходки публиката става свидетел на приказки, поетични текстове, песни, жива музика, акробатични танци сред дърветата.

„Шепоти“ събира професионални артисти от няколко европейски страни /България,  Германия, Франция/. Всички те са участници в спектаклите, както и водещи на подготвителните стажове/работилници.

Важен момент от проекта са подготвителните творческите резиденции, по време на които текат обучителни работилници, последвани от творческо време за визуализиране на финалния продукт – спектакли в селска среда и по природните пътеки в близост до селата.

През 2018г. домакин на проекта бе село Добралък. В рамките на две седмици /19юли-5 август/ с ключовия си български партньор -  сдружение „Открити пространства“, трупата организира 3 работилници :

    • Работилница по Театър на сетивата с водещ актрисата Милена Станоевич – 22-26 юли

    • Работилница по Изкуството на разказване на приказки с водещ Рафаел Фор – 22-25 юли

    • Работилница по Пеене с водещи Емми Куянпаа, Феня Абрахам и Мадлен Стандж.

      Общо 44 човека от различни националности /България, Финландия, Германия, Австрия, Швейцария, Колумбия, Испания, Израел/ взеха участие в тези работилници.

            По-голямата част от участниците бяха професионални и непрофесионални български артисти /певци, музиканти, актьори/.

13 артисти оживиха селските улици и пространства на 27 юли /заключителното представление на Театър на сетивата/, както и на 3, 4, 5 август 2018г. /пешеходни спектакли с музика, приказки и дървесна акробатика/.

Публиката бе пъстра и разнообразна – от жители на село Добралък, Пловдив, София и други български градове и села, до туристи от различни европейски дърважи.

Жителеите на селото станаха свидетели на целия процес на подготовка и случване на спектаклите.

Една от основните цели на проекта, а именно взаимодействието между местното население и гостуващите артисти, бе изпълнена. Даровити музиканти от Добралък неведнъж споделяха опита си и даряваха гостите с музикални преживявания.През 2019г., от 1-ви  до 21-ви юли, домакини на проекта ще бъдат общините Куклен и Родопи.

„Шепоти“ през 2019г. ще вкючва 5 работилници и около 10 представления.

Работилниците са следните:

    • Работилница по Творческо писане с водещ Димитър Узунов

    • Работилница по Театър на сетивата с водещ Милена Станоевич

    • Работилница по „Земна поезия“ с водещ Марин Арну

    • Работилница по Пеене с водещи Феня Абрахам и Мадлен Станж

    • Работилница по Изкуството на разказване на приказки с водещ Рафаел Фор

След работилниците отново е предвидено творческо време за създаване на спектаклите, които ще се случат по специално подбрани маршрути в близост до селата Добралък и Бойково.

През юли 2019г. в рамките на проекта „Шепоти“, Рафаел Фор и Димитър Узунов от „Арте Урбана Колектив“ ще положат основите на едно артистично сътрудничество. Това сътрудничество ще е първият етап от един творчески процес, който ще продължи да се развива и във Франция, за да се превърне в нова творба под името „Езикът на неподозираните светове“. В този процес ще участват артисти от България, Франция и Германия, участващи и в „Шепоти“ през 2019г.

През есента на 2019г. и пролетта на 2020г., френската трупа„Театър на пътеките“ планува да пренесе случилите се в Родопите събития в Ардеш, Франция под формата на творческа резиденция с част от участниците от Добралък и Бойково  с цел обмен и създаване на нови връзки.


 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

Представяне на артистите

Феня Абрахам

Тъкмо дипломирала се в Женевската Академия по изящни изкуства (където тя подписва документалния 16мм-филм „Коректното поведение се заплаща“, награден на различни фестивали), животът я среща с Магнолия Папастратис, която я въвежда в работата върху тялото и театралния глас по линия на работата на Йежи Гротовски. Това е голямо откритие за нея, което ѝ отваря нови хоризонти. В последствие тя следва много стажове за връзката между движението на тялото и вибрацията на гласа при Зигмунд Молик, исторически комедиант от театъра на Гротовски. Нейните обучения следват следната ос на търсения : Буто със Сумако Косеки, стаж Милон Мела в Индия (Калари Паят, свещени напеви на странстващите музиканти Баул), различни курсове по пеене (Консерваторията на Бове, свещени арамейски напеви).

 Пътувайки, уличният спектакъл се оказва нейното средство да приложи обученията си на практика. Едно пътуване през Пикардия я среща с работата на „въздушния театър“ и „трупата на Сирен“. През 2008г., заедно с Питър Лоазльор, разказвач, жонгльор и комедиант, с когото се срещат на стаж при Филип Хотие, тя съосновава пътуващата трупа с коне  „С галоши“. През 2011г., съосновава група за балканска музика „Тиквица“, в която пее и свири на акордеон.

  На заден план, Феня продължава своите търсения в областта на йога, звуковата вибрация на тялото и традиционни музики от близо и далеч.

През 2013г., тя се присъединява към трупа „Театър на Пътеките“ като музикант и певица.

Николаус Хатзл-Реслер

 През 1985г., след пет години, прекарани в учебни пътувания из Азия и Европа, Никоалус Хатзл-Реслер започва да води стажове по изработване на инструменти и предмети, произвеждащи звук. Той става преподавател в Център за обучение на интервениращи музиканти към Страсбургския Университет в Селеста. Ръководител е на много стажове и учебни проекти. Стажанти от всяка възраст могат да участват в създаването на лютиерски инструменти, да бъдат участници в колективни импровизации, да измислят музикални приказки.

Николаус Хатзл-Реслер е основател на „Бамбу Локо“, група преплитаща музика от цял свят и джаз. В тази група Николаус Хатзл-Реслер свири на различни инструменти – напречна флейта, саксофон, кларинет, пан флейта, перкусии.

От 2004г., той участва като музикант и комедиант в трупа „Театър на Пътищата“ с различни инструменти, изработени от самия него.

Рафаел Фор

След като завършва История и Етнология във Факултета „Пол Валери“ в Монпелие, Рафаел Фор преминава през редица професионални обучения в областта на живия спектакъл – театър, пантомима, клоунада, пеене. От 1997г., той играе професионално в различни театрални трупи.

Негови обучители са Августо Боал, Нола Рае и Матю Риду, както и Мас Согенг, Пина  Бланкевоорт и Норман Тейлър. Между 2000г. и 2008г., той се обучава в изкуството на разказването на приказки с учители като Катрин Заркат, Елиза де Мори, Рашид Акбал, Дидие Коварски, Камел Генун, както и с етнолога Марк Обаре в Средиземноморски център по устна литература (Centre Méditerranéen de la Littérature Orale) в Алес.

 През 2002г., Рафаел Фор основава трупа „Театър на Пътеките“. Той е ръководител на трупата и копродуцент на 8 спектакъла в рамките на 15 години. Спектаклите обединяват – приказки, цирково изкуство, театър, музика и пеене.

Като професионален разказвач на приказки, Рафаел Фор води стажове и ателиета по въведение в изкуството на разказване на приказки за възрастни.

Свойствените връзки между околната страна (минерален, растителен и животински свят) и хората са основният му извор на вдъхновение като разказвач. От 2014г., към творческите си търсения, Рафаел Фор,  прибавя и разказите на хората, които среща по пътя, и събрания материал вплита в спектаклите си.

Виолет Окенгем

След като завършва професионално обучение в цирковото училище „Балтазар“, Монпелие през 1995г., Виолет Окенгем взима участие в няколко трупи като въздушен акробат. През 2003г., заминава за Перу, за да работи именно с трупи като „Фантастика Сирко“, „Сиклос“ (Чили), циркът „Ел кастийо махико де Карина“  и също „Меджик Сиркъс“. При завръщането си във Франция, тя се присъединява към трупите „Л'есток Фиш“ и „Сие Але Рутур“. От 2010г., тя играе в спектакъла „Шепоти“ на трупа „Театър на Пътищата“, а от 2014г., представя номер с въже и плат в спектакъла „Плачеща смола“.

Катрин Рос

Катрин Рос е въздушен акробат, дървесен катерач, комедиант, художник-костюми.

Тя има дипломи в сферата на приложните и пластичните изкуства. Още докато следва образованието си, тя започва да се занимава с въздушна акробатика. Пътуванията ѝ в Испания и Бразилия, както и различни стажове по танци, клоунада и цирк ѝ помагат да усъвършенства  това изкуство до много високо ниво. А през 2006г. следва курс по дървесно катерене. От 2009г., тя работи с трупа „Сие Шан Либр“ в различни спектакли, смесващи цирк и театър и насочени към околната среда. През 2012г., тя организира фестивала „Арбр ан сен а Марсей“ („Дърво на сцената в Марсилия“), който обединява разнообразни артистични форми, както и необикновени ателиета, свързани с дървото.

През 2006г. тя става част от трупа „Театър на пътеките“ и играе в нея като цирков артист /най-вече като танцьор във въздуха/

Марин Арну

Марин Арну е визуален артист, певица и поетеса. Нейното артистично ателие „Средища и изкуства“ е място за нейните творения.

Интересите са ѝ насочени в частност към връзката ни със Земята - място за живот и възприятия, а водещата нишка в творчеството ѝ е писането. Артистичният ѝ подход се вписва в движението на земната поезия (Международен институт по земна поезия, Кенет Уайт).  Марин е възпитаничка на Академията по изящни изкуства в Авиньон и творбите ѝ са поетични, визуални, сценични..или хибриди. Материя, предмет, дума, рисунка, глас, звук, тяло – изразяват многообразието на света.

През 2004г. тя става чат от трупа „Театър на Пътеките“, представяйки поетични пърформанси.     
     
     
 
 
 

Artistes invités en 2019

Dimitar Uzunov - Comédien, Metteur en scène Bulgare

Il est metteur en scène, conteur et producteur. Il est titulaire d’une maîtrise en études théâtrales appliquées de l’Université Paris 8. Il a également étudié le théâtre, direction de théâtre et gestion de théâtre au Brooklyn College (CUNY).

En 2008, il a fondé la Cie de Théâtre Famille Mundi (www.famillemundi.com) à Paris et depuis, il en est le directeur artistique. Il est également co-fondateur et co-directeur d’Arte Urbana Collectif (www.arteurbanacollectif.com), un collectif artistique basé à Sofia qui produit et organise divers projets en Bulgarie et en Europe. Il est l’organisateur de Summer Scriptwriting Base (S.S.B.), un forum éducatif international sur la scénarisation pour différentes industries artistiques et créatives. Le S.S.B. se réunit chaque été pour deux semaines intensives de conférences et d’ateliers de participants, de conférenciers et de mentors du monde entier. L’édition 2018 de S.S.B. a mis l’accent sur l’art de raconter des histoires à l’ère numérique.

Il a réalisé et écrit les scripts de huit productions théâtrales en France et en Bulgarie et de nombreuses histoires multimédias. Dimitar Uzunov donne régulièrement des ateliers sur la narration, le jeu et la réalisation (France, Bulgarie, Egypte, Lituanie et Azerbaïdjan).

Madlen Stange - Chanteuse, Musicienne Allemande

à 16 ans, elle commence à apprendre la guitare et fonde le Groupe Taste Tomica (2000 à 2005), Rock et Pop Music. En 2011 elle prend des cours de chant avec Christiane Helbold (Bobo dans White Wooden Houses), qui lui enseigne la «Méthode Lichtenberg», un concept plus large de l’utilisation de la voix et du corps.

Après 2012, elle va en Bulgarie pour étudier et explorer la culture musicale et la technique complexe du chant folklorique des Balkans et chante dans l’orchestre des Balkans Hai La Hora Orchestra. Depuis 2013, elle travaille avec la chef d’orchestre berlinoise Boryana Cherreti Velichkova et devient soliste de la chorale féminine Bulgarian Voices Berlin. En Mai 2016, le chœur a donné un concert avec la célèbre chanteuse Neli Andreeva («Malka Moma» - bande son du film Hummingbird) à la Philharmonie de Berlin.

En Février 2016, elle commence à étudier l’Improvisation Vocal Jazz à l’Ecole de Jazz de Berlin et fonde son propre quatuor Balkan-Jazz за нас за вас (en anglais : Pour vous, pour nous). Ce groupe travaille sur la fusion du folklore traditionnel et du jazz vocal.

Мадлен Станж

Певица и музикант от Германия.

На 16 години започва да се учи на китара и създава рок и поп групата «Taste Tomica» (от 2000г. до 2005г.). През 2011г. взима уроци по пеене при Кристиан Хелболд (Бобо в White Wooden Houses), която ѝ преподава метода «Méthode Lichtenberg» - по-широк концепт за ползването на гласа и тялото. След 2012г., Мадлен решава да отиде в България, за да изучава и изследва музикалната култура и сложните техники на балканското фолклорно пеене. Този опит ѝ позволява   да пее в балканския оркестър «Hai la Hora Orchestra». А през 2013г., започва да работи с берлинския шеф оркестър Боряна Черети Величкова и става солист на женския хор «Bulgarian Voices Berlin». През май 2016г., хорът изнася концерт с участието на известната певица Нели Андреева („Малка мома“ - основна тема на филма Hummingbird) в Берлинската Филхармония. През февруари 2016г. изучава вокални импровизации в джаза в  училището за джаз в Берлин и основава свой собствен балкански-джаз квартет «За нас за вас». Групата ѝ работи върху фюжъна на традиционния фолклор и вокалния джаз. 

Suivez nous sur Facebook !


Siret : 434 486 874 000 44 / APE : 9001-Z / Licences : 2-1026580 et 3-1026581 / webmaster : Rasteff
La Compagnie du Théâtre des chemins est membre de la coopérative Trib'Alt